(Nationale) Fietsplannen

Een fietsplan wordt door bedrijven vaak ingevoerd om medewerkers te stimuleren gebruik te maken van de fiets voor het woon-werkverkeer. Door te voldoen aan bepaalde eisen van de Belastingdienst kan met fors belastingvoordeel een fiets worden aangeschaft. Dit levert fiscale voordelen op voor zowel de werkgever als de medewerker.

Sinds 1 januari 2015 zijn de regels rondom het Nationale Fietsplan veranderd. Maar dit betekent niet dat je als werkgever geen fietsenplan meer kunt aanbieden. Integendeel zelfs! Tegenwoordig kan dit binnen de huidige werkkostenregeling (WKR). De aanschaf van de fiets, eventueel uitgebreid met een fietsverzekering valt nu binnen de vrije ruimte van deze werkkostenregeling. Maar hoe werkt dit nu precies en aan welke regels moet ik me hier houden? We leggen het je graag uit in onderstaande alinea’s.

Fietsplan

Hoe werkt een fietsplan in 2019?

De verplichte term zakelijk fietsen gaat bij het aanbieden van een fietsplan binnen de werkkostenregeling niet meer volledig op. Maar dat hoeft zeker geen nadeel te zijn! Met deze wijziging komt de aanschaf van een fiets namelijk bij nóg meer medewerkers in beeld. Simpelweg omdat er vanuit het oogpunt van de Belastingdienst geen regels meer zijn. Zo heeft een medewerker bijvoorbeeld ook niet meer de verplichting om minimaal de helft van de woon-werkritten met de fiets af te leggen. De regels liggen nu helemaal in beheer van de werkgever zelf.

Let wel: bij de aanschaf van een nieuwe fiets volgens de regels van het Nationaal Fietsplan geldt dat er wordt uitgegaan van de adviesverkoopprijs van de aan te schaffen fiets. 

Wil je meer informatie over het deelnemen aan een Fietsplan, neem dan contact op met je werkgever of vraag het na bij een van onze medewerkers.